Rust en ruimte nodig? Reis af naar Drenthe

Vakantie Drenthe

De noordelijke Nederlandse provincie Drenthe staat natuur bekend om de hoofdstad Assen, de grote dierentuin bij Emmen en de hunebedden. Verder vind je in dit gebied een aantal typisch Drentse brinkdorpen, oftewel dorpen met een verhoogde brink dat dienst doet als dorpskern. Veruit de meeste mensen die als toerist vakantie in Drenthe vieren doen dat echter vanwege de natuur. Die is in Drenthe nog relatief ongerept. Dit mede vanwege de lage bevolkingsdichtheid in deze provincie. Dit maakt Drenthe tot ideale vakantiebestemming voor wie aan stadse drukte wil ontsnappen en daarbij nog van indrukwekkend natuurschoon wil genieten ook.

Brinkdorp Orvelte, Drenthe

De belangrijkste natuurgebieden van Drenthe beschreven

Zoals gezegd is de natuur een zeer dominant aanwezige factor in Drenthe. Er zijn talloze natuurgebieden waar zandverstuivingen, heiden, bossen en beekdalen elkaar afwisselen. De kans dat je Schotse Hooglanders of heideschapen tegenkomt is aanzienlijk. Verder beschikt Drenthe over drie nationale parken. Dit betreft de volgende parken:

• Nationaal Park Drentsche Aa: dit natuurpark vind je ten oosten van Assen. Bij uitstek is dit park geschikt voor fietsers, ook omdat je dan in staat bent van alle mooie dingen van het natuurpark te genieten: heiden, zandverstuivingen, dorpjes en hunebedden.

Hunebedden, Drenthe

• Nationaal Park Drents-Friese Wold: zoals de naam al doet vermoeden ligt dit natuurpark op rond de provinciegrens van Drenthe met Friesland. Dit is een meer bosrijke omgeving dan de Drentsche Aa. Dit is bovendien een verrassend groot gebied, iets dat ervoor zorgt dat je hier soms tijdenlang kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Er komen hier verder enkele diersoorten voor die in Nederland vrij zeldzaam zijn. Denk daarbij aan bunzings, boommarters en hermelijnen.• Nationaal Park Dwingelderveld: ook dit is een nationaal park waar vooral bossen de dienst uitmaken, al zijn er ook stuifzandvlaktes en heiden te vinden.