Piano spelen leren: 4 tips voor beginners

Muziek spelen

Je wilt graag piano spelen leren, alleen heb je geen idee waar je moet beginnen. Piano spelen leer je ook niet even en je zult veel moeten oefenen. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunnen helpen bij het piano spelen leren. In dit artikel delen we vier tips voor beginners.

1. Kies de juiste piano

piano spelen leren

Voordat je gaat leren piano spelen is het belangrijk dat je een goede piano in huis heeft. Het hoeft geen dure piano te zijn en ook geen bepaald soort. Je kunt kiezen voor een hele vleugel, maar een keyboard is ook prima. Belangrijk is wel dat de piano aanslaggevoelig is. De toon klinkt dan luider als je een toets harder aanslaat. Ook is het slim om te kiezen voor een piano met een sustainpedaal.

2. Neem de juiste houding aan

Bij het spelen op een piano is je houding van groot belang. Neem een houding aan waarbij je je kan ontspannen, maar zorg er wel altijd voor dat je rechtop zit. Kom je niet goed bij de toetsen? Buig je rug dan niet, maar buig vanuit je heupen naar voren. Een ontspannen houding zorgt ervoor dat je spieren soepeler kunnen bewegen. Hierdoor zul je beter spelen en dit zorgt weer voor betere klanken. Ook zorgt een goede zithouding ervoor dat je minder snel blessures krijgt.

Piano

3. Breng je handen in de juiste houding

Naast je zithouding is ook de houding van je handen belangrijk. Als je vingers de juiste kromming hebben, kun je ontspannen spelen en houd je het ook langer vol. Hoe weet je nu wat de juiste kromming van je handen is? Daar is een heel simpel trucje voor! Bal één van je handen tot een ontspannen. Leg je andere hand nu losjes om de vuist heen, op zo’n manier dat het lijkt alsof je iemand een pak slaag wilt geven. De laatste hand heeft nu precies de juiste kromming die het moet hebben bij het spelen.