Een houtklover is onmisbaar bij een haard

Houtklover

Wanneer je op zoek bent naar een houtklover hoef je niet bij de standaard winkels in je dorp of stad aan te kloppen. Voor zo’n apparaat moet je naar een landbouwwinkel. En dat is natuurlijk logisch. Zo’n winkel is voor mensen die graag de handen uit de mouwen steken en zelf wel voor hun voedsel en hout zorgen. Nou ja, deels dan. In deze landbouwwinkel kun je van alles vinden. Van houtklovers tot zaden voor allerlei gewassen, speelgoed, maar ook reserveonderdelen voor diverse landbouwapparaten.

De winter komt er weer aan: zorg dat je goed voorbereid bent!

En zorg er dus voor dat je tuin winterklaar is. Maak je tuinmeubelen schoon en droog en voer kleine reparaties uit. Zet ze dan, opgeknapt en al, binnen of onder een beschermhoes. Maai het gras nog een laatste keer voor het gaat vriezen en hang vogelvoer op. Maar ook voor in huis moet je het een en ander regelen. Laat je schoorsteen vegen wanneer je een houtkachel hebt staan en zorg er natuurlijk voor dat je voldoende hout klaar hebt liggen om de winter mee door te komen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om houtblokken in zakken of op een pallet te laten aanleveren. Maar heb je er niet veel meer voldoening van als je zelf je handen uit de mouwen steekt?

Houtklover

Lekker werken met het juiste gereedschap: een bijl en een houtklover

Want áls je dan besluit om het allemaal wel zelf te doen, dan moet je het jezelf wel zo gemakkelijk mogelijk maken. En dus zorg je ervoor dat je gereedschap in topconditie is. Een vlijmscherpe bijl. Een goed, stevig hakblok en een houtklover die moeiteloos flinke blokken hout een kopje kleiner maakt. Begin je met een complete boom? Dan is het ook wel heel handig om een goede kettingzaag voorhanden te hebben. En de ruimte waar je in werkt moet ook aangenaam zijn. Op sommige herfstdagen kun je nog prima buiten aan de gang. Op andere dagen is het wel fijn als je een schuur of loods tot je beschikking hebt.

Laat die winter maar komen!

Als je dan bergen met hout hebt verzet en alle blokken liggen keurig opgestapeld in het houthok, dan kan de winter beginnen. Leg je berevelletje alvast maar voor de haard en schenk jezelf een bruin biertje of een goed glas wijn in. Je hebt het verdiend! Het kan zomaar zijn dat je de eerste paar dagen flink spierpijn hebt van al dat ongewone werk. Maar je weet waar het van komt. En daar heb je de hele winter plezier van!