Elektrische fietsen, steeds populairder

Elektrische fietsen doen het goed in Nederland. Niet alleen in het heuvellandschap van Zuid-Limburg gaan ze als warme broodjes over de toonbank, ook in de rest van het land. In het woon-werkverkeer zie je ze namelijk steeds vaker en scholieren hoeven zich tegenwoordig ook niet meer moe te trappen in de wind, althans diegenen die gezegend zijn met wat rijkere ouders. Elektrische fietsen zijn immers behoorlijk wat duurder dan gewone tweewielers, maar daar krijg je dan ook een sterk staaltje techniek voor terug.

Welke e-bike past bij mij?

Wanneer je een e-bike gaat aanschaffen is het zaak om op verschillende dingen te letten. Allereerst moet je je afvragen voor welke doeleinden je hem vooral gaat gebruiken. Worden het vooral korte stukjes, bijvoorbeeld boodschappen doen, dan volstaat een fiets met een NiMH-accu, maar als je toertochten gaat maken is dat geen verstandige keuze. Je wordt niet blij als je midden in de polder met een lege accu komt te staan, want je fiets kan uitgerust zijn met loopondersteuning; met een lege accu werkt ook die niet. Daarom zijn er voor de fanatiekelingen onder ons elektrische fietsen met Li-lon- en een LiPO-batterijen. Wel wat duurder, maar daar is het gebruikersgemak dan ook naar.

Bepaal je framemaat

De benodigde framemaat is eenvoudig te berekenen door je binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0.65. Zeker wanneer je je fiets online bestelt, is dit een cruciaal iets, aangezien bij een onjuiste framehoogte nek- en rugklachten op de loer liggen.