Motorrijden in de lente

Met het starten van de lente is ook het motor-seizoen aangebroken. Niets is lekkerder dan een ritje op de motor met een lekker zonnetje en een aangename temperatuur. Maar waar moet je op letten voordat je je eerste lente-ritje maakt?

Start het motorrijden langzaam op

Heb je de hele winter niet op je motor gereden? Begin dan met een klein ritje op de motor, zo wen je goed aan je motor en krijg je weer feeling met je voertuig. Rustig opstarten is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je motor. Nadat een motor lange tijd stil heeft gestaan en het wegdek nog koud is, hebben de banden van je motor nog geen optimale grip.

Controleer je bandenspanning

Als je motor de winter stilstaand heeft doorgebracht, kan het zijn dat de bandenspanning te laag is geworden. Controleer daarom voor je rit of je bandenspanning op peil is en maak dit in orde als het te laag is. Geadviseerd wordt om een bandenspanning van 2 bar te hebben voor de voorband en 2,5 voor de achterband.

Hou rekening met felle zon

In de lente en de herfst hebben alle weggebruikers er last van: laaghangende zon. Als de zon laag hangt, kan dit lastig zijn voor het zicht op de weg. Hou hier dan ook rekening mee als je eropuit gaat op de motor tijdens deze seizoenen.  Controleer bijvoorbeeld het vizier van je helm nog een keer en pas je snelheid aan met lage zon, ook als het rustig is op de weg.

Controleer je motorkleding en helm

Het begin van het motorseizoen is een goed moment om je motorkleding en helm na te lopen op eventuele beschadigingen en slijtageplekken. Zoals elke motorrijder weet beschermen je motorkleding en helm je tijdens je rit en bij een eventuele val. Het is dus van groot belang dat je materiaal nog van goede kwaliteit is en goed aansluit op je lichaam. Zo voorkom je onnodig letsel.